Цей десерт багато тайських ресторанів подають наприкінці вечері як комплімент від кухаря. На смак він дуже невигадливий, зате консистенція і зовнішній вигляд для непідготовленого їдця зазвичай виявляються справжнім сюрпризом.
Тапіока – справді дуже цікавий продукт з погляду мальовничого та незвичайного оформлення страв. Зовні тапіока у готовому вигляді схожа на ікру якоїсь або земноводної.
Тапіока з маніоки
Насправді, тапіока - це крохмальна крупа, що отримується з коріння маніоки. А маніока, у свою чергу, — тропічна рослина із сімейства молочайних із величезними (до метра завдовжки та 10 см у діаметрі) бульбами. Тапіоку ще називають маніоковим саго, а маніоку - касавою. З сирої маніоки роблять крупу, та якщо з сушеної — борошно. Тепер повторіть =))
Маніока в даний час є одним з головних продуктів харчування в жебраках Африки, бо рослина це дуже врожайно, а вміст крохмалю в його бульбах досягає 40%. Головний фокус з маніокою полягає в тому, що в сирому вигляді вона смертельно отруйна: 400 грамів сирого бульби містять летальну дозу синильної кислоти.
Але африканцям ціанід байдуже, і для позбавлення отрути бульби маніоки ретельно подрібнюють, варять і сушать на відкритому повітрі. Синільна кислота за такої обробки теоретично випаровується. Насправді ж багато африканців не дуже добре обробляють маніоку і потихеньку труяться все життя, заробляючи різні проблеми зі здоров'ям неврологічного характеру. Зараз щодуть роботи з виведення менш отруйних сортів маніоки методами генної інженерії.
Паливо та крохмаль
У Таїланді начебто продають тільки власноруч вирощену маніоку з тапіокою, так що вважатимемо її якісно очищеною. Вирощують її тут в основному не для їжі, а для виробництва дешевого замінника бензину біоетанолу, а відходи виробництва мабуть потрапляють на полиці супермаркетів =))
Крупа з тапіоки продається в тайських магазинах під назвою «топових перлин» - tapioca pearls. Як видно з анотації на пачці праворуч, складаються ці перлини на 100% із крохмалю. Коштують ці коштовності, на відміну від справжнього пальмового саго, три карбованці, за що й улюблені щедрими тайськими рестораторами.
«Перлини» бувають різного діаметру: із зовсім дрібних (або з топкового борошна) роблять блискучі вуличні пельмешки з начинкою, із середніх — пудинги, а великі додають для краси та антуражу заради напоїв (збиральна назва — bubble tea). У склянці виглядає натурально як жаби ікра =))
Сьогодні готуватимемо солодкий пудинг з тапочної ікри з кокосовим молоком.
Для приготування двох порцій пудингу з тапіоки нам знадобляться:
Готуємо пудинг із тапіоки:
Ще раз нагадуємо, що вигідно купити Тайський рис тапіока можна у нас на сайті за найвигіднішими цінами. Смачного!